Plastyka ramion
Wskazania:
- znaczna wiotkość tkanek ramion
Przed operacją:
Przed przystąpieniem do zabiegu plastyki ramion niezbędna jest konsultacja, podczas której pacjent/-ka jest informowany/-a o koniecznych cięciach, bliznach a także o przewidywanym efekcie. Po operacji najczęściej zostaje blizna w pasze i ewentualnie w 2/3 ramienia (przy dużym nadmiarze tkanek).
Pacjent/-ka konsultuje się również z anestezjologiem, aby uzgodnić szczegóły znieczulenia i zwiększyć jego bezpieczeństwo.
Ogólne zalecenia żywieniowe dietetyka przed zabiegiem:
W celu lepszego przygotowania do zabiegu warto zastosować się również do zaleceń żywieniowych. Dieta przed zabiegiem nie może być restrykcyjna, gdyż niedobór białka utrudnia gojenie się ran pooperacyjnych. Warto jednak wprowadzić pewne modyfikacje. Dieta powinna być lekkostrawna, a produkty tłuste i wzdymające powinny być wyeliminowane. Należy zrezygnować z palenia papierosów i picia alkoholu. Warto zwrócić uwagę na preparaty, które mogą powodować nadmierne krwawienie np. preparaty z witaminą E, ginkofar oraz leki zawierające kwas acetylosalicylowy (aspiryna i jej pochodne). Także chili, cayenne, czosnek, imbir, szafran, cebula, seler i chrzan mogą zwiększać ryzyko krwawienia.
Rodzaj znieczulenia:
Ogólne.
Czas trwania operacji:
2-3 godziny.
Przebieg operacji:
Przystępując do zabiegu plastyki ramion wykonujemy cięcie po wewnętrznej stronie ramienia i w pasze. Odpreparowujemy płat skórno-tłuszczowy do powięzi. Następnie usuwamy nadmiar tkanki podskórnej i skóry. Stosujemy kontrolę krwawienia, drenaż. Zakładamy szwy podskórne, stosujemy szycie warstwowe i opatrunek uciskowy.
Zalecenia pooperacyjne:
Przez pierwszy tydzień sugeruje się powolne uruchamianie się i noszenie ubranka uciskającego, jak również uniesienie kończyn górnych. Wskazany jest masaż tkanek operowanych (od 4-7 doby). Powrót do pracy możliwy jest najczęściej po 2 tygodniach. W Gabinecie bezpośrednio po operacji trzeba pozostać na 1 dobę. Wskazane stosowanie maści na blizny.
Czas rekonwalescencji:
Efekt ostateczny widoczny po ok. 4 – 6 miesiącach.
Ogólne zalecenia żywieniowe dietetyka po zabiegu:
Dieta po operacji jest niezwykle istotna, a jej odpowiednie zbilansowanie zapewnia podaż składników niezbędnych do prawidłowego gojenia ran. Potrawy powinny być tak przygotowane, aby były lekkostrawne, a składniki odżywcze dobrze przyswajalne. Codzienny jadłospis musi uwzględniać produkty będące źródłem pełnowartościowego białka. Również cynk, żelazo i witaminy odgrywają istotną rolę w procesie rekonwalescencji i należy zwrócić uwagę na ich odpowiednią podaż w diecie. Spożycie produktów bogatych w błonnik zapobiega zaparciom, które mogą pojawić się po operacji. Należy unikać także produktów takich jak: czekolada, herbata, kawa, słodycze, dania mączne, ponieważ spowalniają motorykę jelit.
Umów się na wizytę:
– znanylekarz.pl – http://bit.ly/RezerwacjaWizyt
– telefonicznie – tel. 728 840 465
– osobiście – Klinika Dr Witwicki, ul. Francuska 42, 03-906 Warszawa (Saska Kępa)